vindjebuitenrit.nl

Strandrit te paard: Alles wat je wilt weten over het maken van strandritten.

Strandrit te paard. Check welke strandritten je gereden moet hebben.

Een strandrit te paard is altijd zo fijn! Het is heerlijk om op een paard met wapperende manen langs (en soms door) de branding te rijden. Ik snap dan ook goed dat een strandrit te paard bij veel ruiters op de wensenlijst staat!  Staat een strandrit ook op jouw wensenlijst? Lees dan verder! In dit blog vertel ik meer over een unieke paardrijervaring op het strand, de mooiste stranden om te rijden en geef ik praktische informatie over waar je een strandrit kan maken van beginnende tot gevorderde ruiter.

Strandrit te paard

Strandrit te paard is een unieke ervaring

Een strandrit is een unieke ervaring voor iedere ruiter of het nou je eerste strandrit is of je al vaker een rit hebt gereden! Ik geniet ook nog steeds volop van de strandritten. Wat ik extra bijzonder vind is dat ik meestal op een ander paard de strandrit maak. Het is zo bijzonder om het verschillende karakter van de paarden te ervaren. Het ene paard heeft er alleen maar plezier en soms een paard dat het toch een beetje spannend vind als deze ineens voorop rijdt.

Wat ik mij goed herinner van één rit is dat een paard met de golven speelde. Steeds als er een golf aan kwam op het strand ging ze een beetje harder om door het water te lopen. Alsof ze in de plassen wilde stampen!

Veel van de strandritten op Vind je Buitenrit worden in kleine groepen gereden. Hierdoor rijd je vaak alleen met de ruiters waarmee je boekt of vorm je een groepje met een klein aantal ruiters. Wat de rit extra gezellig en intiem maakt.

Wil je een hele unieke ervaring? Er zijn ook strandritten die je als privé buitenrit kan boeken.

Waar je een strandrit te paard kan maken?

Het goede nieuws is dat je strandritten te paard kan je eigenlijk aan de hele kuststrook van Nederland maken! Daarnaast zijn strandritten het hele jaar door mogelijk; in alle seizoenen. Wel is het zo dat er op veel stranden vanaf ongeveer mei t/m oktober overdag niet op het strand gereden mag worden. Het kan per stuk strand verschillen wat de regeling is. Op sommige stranden ben je wel weer welkom als de temperatuur bijvoorbeeld beneden de 18e graden is. Zelf vind ik het niet heel erg doordat je na 18.00 het strand op gaat kan je in de zomermaanden waanzinnige zonsondergang-ritten maken!

Vaak hoor ik in september dat het buitenrij seizoen is afgelopen, zelf ben ik het daar niet mee eens (geen verrassing denk ik). De herfst en winter zijn ook fantastisch om buitenritten te maken. Je kan goed kleden op regen en kou. Zelf vind ik het heerlijk naar een koude rit thuis te komen, lekker warm te douchen en dan aan de chocomelk. Zo geniet je nog lekker na van je buitenrit.
Lees mijn blog Winter en buiten paardrijden vraagt om warme kleding 

Strandrit, polo's van HV POLO

Niet alle strandritten zijn beschikbaar in de winter, daar kan je vanaf het voorjaar weer terecht. Deze strandritten worden wel het hele jaar door gereden!

Zin om op buitenrit te gaan? Hier kan je alle strandritten bekijken.

Lange strandritten te paard

Bij de meeste strandritten rijd je eerst een stuk door de duinen en ga je dan het strand op. Op Vind je Buitenrit zijn veel ritten dichtbij het strand zoals deze strandrit in Schoorl.

Er zijn ook andere strandritten die iets verder weg zitten. Ikzelf vind het niet heel erg door de vakanties vroeger in de duinen houd ik van dit gebied. Het is een mooi excuus om er een lekkere lange buitenrit van te maken!

Galoppeer met deze stoere avontuursrit door het water van het Veerse meer. Tijdens de buitenrit wordt er ook in langs de dijken door half hoog gras gegaloppeerd. Zelf vind ik dat echt fantastisch om te doen! Dit is een echte must ride. Je kan mee op de buitenrit vanaf het rijniveau half gevorderd.  Deze gave rit is in de lente, zomer en deels in de herfst te rijden. De paarden worden bitloos gereden op deze rit. 

Ga mee op deze strandrit van 4 uur tegen de duinen op bij Schoorl. Bij deze rit rijd je eerst een stuk door de polder en ga je dan de dijk op en naar het strand. Hier mag je overdag op het strand rijden ook in de zomer! Bij Schoorl ga je de duinen en het bos in. Dit is een heel leuk stuk vind ik want er zijn lekker veel hoge duinen waar je tegenop kan galopperen. Je gaat ook weer via het strand terug dus er zit lekker veel stukken strand in deze strandrit te paard. De paarden worden bitloos gereden op deze buitenrit. Je kan mee op deze rit vanaf 12 jaar mocht een paardje iets te sterk zijn dan kan het zijn dat er wel met bit wordt gereden. De begeleiding van de buitenrit bepaald dit. 

Houd je van IJslanders? Ga dan mee met deze kleinschalige buitenrit met IJslanders. De stal ligt in de polder dus je rijd eerst een heel stuk door de polder voordat je op het strand bent. Je kan heerlijk tolken door de polder. Hierdoor is de rit 3,5 uur. De IJslanders worden bitloos gereden.

Strandrit te paard voor beginners

Op enkele strandritten kan je al mee als beginnende ruiter! Er wordt dan een rustige strandrit gereden die past bij jouw rijervaring. Het is uniek dat je met deze ritten mee kan en vaak wordt er in kleine groepen gereden. Dit is ook om de veiligheid van de ruiters tijdens de strandrit te waarborgen.

Ben je een gecombineerde groep? Dan kan de groep tijdens de buitenrit opgedeeld worden voor een klein stukje zodat de gevorderde ruiters een galop kunnen rijden. Dit kan niet bij alle beginners strandritten maar wel bij deze twee mooie strandritten te paard.

Buitenrit strand, bos en dijk. Wat een beleving. Deze stal heeft hele fijne paarden en pony’s die veel plezier hebben in het werk. Bij de stal staat het welzijn van de paarden voorop. Wanneer de begeleiding de rijervaring van de ruiters voldoende vindt, kan er tijdens de rit een stukje opgesplitst worden zodat de gevorderde ruiters een galop kunnen doen. Ga naar de buitenrit. 

Strandrit met betrouwbare paarden. Tijdens deze rit naar het strand, kan er ook gekozen worden om op te splitsen. De grootste gedeelte van de strandrit rijden jullie samen een rustige rit langs een meer een stukje duin en dan het strand. Er kan dan een klein stukje opgesplitst worden zodat de gevorderde ruiters een stuk kunnen galopperen. Tijdens de strandrit wordt gekeken of dit kan.

Yvonne vertelt over haar paardrijden op het strand

Yvonne heeft een aantal weken geleden één van de leuke strandrit te paard gemaakt:

Heel leuke buitenrit door de duinen, over het strand en door het dorp. Sophie is heel aardig en behulpzaam. Het was super koud, dus het kopje thee na afloop was heerlijk! We komen beslist nog eens terug. Lees meer over deze leuke strandrit.

De mooiste strandritten. Deze wil je gereden hebben!

Je kan in Nederland fantastisch een strandrit te paard maken en ik kan het weten, want heb er voldoende gemaakt! Hieronder een top 3 van de strandritten. Deze strandritten wil je gereden hebben!

Strandrit bij Castricum
Hier hebben we een hele fijne strandrit te paard waar je ook goed kan aansluiten met eigen paard. Ga mee op buitenrit Castricum een rit door de prachtige Noord-Hollandse natuur. In overleg gaat de buitenrit over het  strand en door bos en/of duin. In het duingebied heb je kans op het spotten van Schotse hooglanders en wilde paarden! Je rijdt een mooie  buitenrit van ongeveer 2,5 uur in de omgeving van Bergen en Castricum.

Strandrit bij Schoorl – Petten Polo's van HV POLO
Dit is één van mijn favoriete stranden! Je mag hier ook in de zomer over het strand paardrijden. De strandritten zijn kleinschalig en er wordt met 1 of 2 ruiters gereden. Hierdoor heb je jouw eigen strandrit. Het strand is doorgaans heerlijk rustig en ziet alleen de oren van je paard en een leeg strand. Fantastisch! Bekijk de strandrit.

Strandrit Vrouwenpolder
In Zeeland kan je fantastische strandrit te paard maken. Dit strand is heerlijk breed, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van eb/vloed. Wat ik bijzonder vind aan dit strand is het licht, op foto’s ziet het er altijd zo mooi uit! Ga mee op deze leuke strandrit met haflingers en voor de gevorderde ruiters zijn er ook KWPN’ers. Bekijk de strandrit.

Er zijn nog veel meer gave strandritten te paard op de website te vinden. Bekijk alle strandritten op Vind je Buitenrit.    

De polo die ik draag op de foto is van HV Polo. Wil je ook zo’n fijne polo of iets anders van dit mooie merk? Kijk dan hier.